Pierogi - Sławosz Uznański-Wiśniewski

Polski smak na orbicie – pierogi na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej

W niedzielę na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS) pojawiło się wyjątkowe danie – pierogi z kapustą i grzybami. Dzięki Sławoszowi Uznańskiemu-Wiśniewskiemu, klasyczne polskie pierogi zagościły w menu astronautów, łącząc tradycję z kosmiczną podróżą.

Polska kuchnia na kosmicznym talerzu

Sławosz Uznański-Wiśniewski zadbał o dostarczenie na ISS tradycyjnych polskich pierogów z kapustą i grzybami. Takie danie, powszechnie goszczące na wigilijnych stołach, musiało przejść rygorystyczne procedury przygotowania i pakowania, spełniające wymagania żywieniowe astronautów oraz warunki panujące na orbicie. To nie pierwszy raz, gdy Uznański-Wiśniewski dzieli się polskimi smakami w międzynarodowym gronie, lecz tym razem miało to miejsce wyjątkowo – w kosmosie.

Sławosz Uznański - pierogi
źródło: Axiom Space

Symbol Jedności w Mikrograwitacji

Wspólny posiłek załogi z udziałem pierogów stał się pięknym, symbolicznym gestem. Dla wielu Polaków pierogi z kapustą i grzybami niosą smak rodzinnych świąt i ciepła domowego ogniska. Ich obecność na ISS, w ekstremalnym środowisku kosmicznym, podkreśla uniwersalną moc dzielenia się kulinarną kulturą i budowania wspólnoty. Relacje wskazują, że międzynarodowa załoga była zachwycona tym polskim akcentem w kosmosie, sprawiając, że pierogi w kosmosie stały się rzeczywistością i miłym zaskoczeniem na orbicie.